Gudenåplanen rummer ambitioner for mere natur, friluftsliv, naturgenopretning, renere vandmiljø, klimatilpasning og er en plan, der kan skabe Danmarks største og bedste sammenhængende økosystem.

Fredag lanceres Gudenåplanen, der bygger på et politisk højt ambitionsniveau. Måske ligefrem en drøm, men også det bedst bud på at løse de store kriser, vi står midt i med tab af naturværdier og vildere vejr.

Gudenåplanen rummer ambitioner for mere og bedre natur, friluftsliv, naturgenopretning, renere vandmiljø, klimatilpasning og er en plan, der kan skabe Danmarks største og bedste sammenhængende økosystem – som skal passe på os.

Planen skal løfte de lokale og nationale ambitioner og skabe et stærkt økosystem i Gudenådalen, der skal være vores bolværk og styrke, når vejret bliver vildere, og rekorder for nedbør og skybrud bliver slået hvert år.

Gudenåplanen er en vision om at skabe et af Danmarks største, sammenhængende naturområde. Ved Randers Fjord vil vi få genskabt strandenge og et naturrigt deltaområde ved fjordens udløb i Kattegat. Her blev fjorden fra 1918 og frem opdyrket og over 5.000 hektar af fjordens naturlige strandenge omdannet til landbrugsjord.

I Rigsarkivet er der fundet gamle, detaljerede kort over Gudenåens forløb ved Silkeborg fra 1700-tallet, fra før Gudenåen blev kongeligt reguleret af hensyn til pramfarten og ændret radikalt på strækningen fra Silkeborg og nedstrøms.

Før den omfattende regulering af Gudenåen var Danmarks eneste flod flere steder 60-80 meter bred, og midt i floden var der øer med et andet dyreliv end i dag. Åen har været som et nordisk delta eller lagunelandskab, og ambitionen er at føre åen tilbage til sit oprindelig løb. Det vil blive danmarkshistoriens største naturgenopretningsprojekt.

Gudenåplanen tager derfor det europæiske ambitionsniveau og oversætter de store internationale og nationale biodiversitetsplaner, naturgenopretningsplaner og vandmiljøplaner til én konkret plan for Danmarks længste vandløb, Gudenåen, og Randers Fjord. Det vil betyde, at når vores børn om 50 år ser tilbage, vil de have oplevet den største forandring af det danske landskab i nyere tid.

Det er et konkret bud på at samle de mange ambitioner i én plan og én geografi: at skabe Danmarks største, sammenhængende naturområde. En natur, hvor vi har lært, at den faktisk passer på os og kan blive en naturlig ”buffer”, så skaderne på vores boliger, veje og kritisk infrastruktur ikke bliver for store, når vandet kommer, og vejret bliver vildere.

Landbruget vil være kommet væk fra de våde jorde og udlagt til vådområder og vil have gennemført en grøn omstilling. Energiparker på land er etableret til vedvarende energi, og vi har lært at arbejde med de stigende vandmængder fra skybrud, stormflod og stigende grundvand i stedet for at kæmpe imod. Vi har etableret nye strandenge ved fjordene, og ådalene har givet naturen og vandet mere plads.

Den fælles Gudenåplan er en naturplan for hele Gudenådalen og Randers Fjord, der vil bidrage med mere og bedre natur og et renere vandmiljø. Ådalen og fjorden bliver en blågrøn korridor og skaber et stærkt økosystem med større biodiversitet og endnu bedre friluftsmuligheder for mennesker.

Fra Gudenåens udspring ved Tinnet Krat syd for Nørre Snede og de 160 km gennem landskabet nordpå og ud i Randers Fjord. På vej mod havet forbinder Gudenåen 67 store søer, og åen afvander et opland på 2.600 kvadratkilometer, svarende til 10 pct. af hele Jyllands areal.

Vi får det til at ske i fællesskab. Kommuner, lodsejere, borgere og lokale foreninger skal arbejde sammen, og derfor er der brug for opbakning fra både staten og fra fonde, for at vi lykkes.

Det er baggrunden den store konference, som otte kommuner i Gudenåkomitéen har indbudt til den 6. september. Med det mål at opnå national og international opbakning til visionen om Danmarks største, sammenhængende naturområde.

Bragt i Jyllands Posten: https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE17409672/vi-har-en-plan-danmarks-stoerste-sammenhaengende-naturomraade/