Silkeborgs unikke natur er en uvurderlig skat – og flere indlæg understreger her i avisen den forpligtigelse vi har. Vores fælles natur er noget særligt og jeg oplever ikke nogen siger fra overfor den forandring, både lokale naturprojekter men også Grøn Trepart er på vej med.
Naturen omkring os taler et tydeligt sprog. Allerede nu er fjordene fulgt at fedtmøg og vores egne åløb er ikke i nærheden af at leve op til målsætningen, om noget så sexet som ”God økologisk tilstand”.
Det er tydelige og håndgribelige konsekvenser af alt for meget udledning af kvælstof, klimaforandringer og at vi har gravet, sprængt, bygget diger i fjordene, smallet Gudenåen ind og givet naturen alt for lidt plads. Det kræver at vi tager det alvorligt og respektere, at det også kommer til at tage tid, at lave om på fortidens syndere. Derfor er eksempelvis Ådalsprojektet et Generationsprojekt.
Rundt omkring i kommuner, virksomheder og hos os borgere spirer initiativer og fremskridt. Alvoren er gået op for de fleste og ambitiøse klimamål blive sat og nået gennem konkrete indsatser ved at arbejde med skovrejsning, mere og bedre natur, omstilling til grøn energi – en en øget forståelse for værdien af vores natur og at vi er forbundet af den.
Vi skal derfor skabe stærkere sammenhæng mellem naturområder og øge deres omfang, så naturens egne dynamikker kan genoprettes. Derfor er jeg også enorm positiv overfor, at vi nu har gang i et spirerende samarbejde med Skanderborg- og Ikast-Brande Kommuner om perspektiver for sammenhængende naturområder, der rummer enorme potentialer.
Det er i virkeligheden her alvoren bliver til virkelighed og, at der også sker en masse godt. Erkendelsen af klimakrisens konsekvenser og tabet af natur og biodiversitet skal være vores fælles drivkraft for politisk handling og konkrete projekter.
Vi skal bruge alvoren til at skubbe på den positive forandring, hvor store naturprojekter, som det ambitiøse Ådalsprojekt ved Gudenåen, går hånd i hånd med den nødvendige grønne omstilling af vores samfund. Gode og kloge beslutninger skal sikre, at vi både bliver fri af fossile brændstoffer og markant styrker vores indsats for at skabe mere og bedre natur.
Det kræver rigtig meget, men det handler ikke om kampen for hver enkel lokalplan – men om at vi skal identificere de arealer, der har de største potentialer for at blive værdifulde naturområder på stor skala. Det er en svær diskussion, men at vi bor tættere i byerne, er mere bæredygtigt og mindsker vores co2 aftryk.
Mit håber er derfor vi kan skabe de nødvendige økonomiske rammer – både kommunalt og i samarbejde med eksterne fonde og virksomheder – for det er en helt unik mulighed og forpligtigelse, der ligger i Silkeborgs unikke natur og i den grønne omstilling.
Bragt i Midtjyllands Avis: https://www.midtjyllandsavis.dk/artikel/ce9a5612-52e7-4801-ad06-eccd93daeac4/